Nyomdai szótár

MegnevezésLeírás
Ablakos borítékA boríték előoldalán a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így láthatóvá válik a levélre írt címzés.
AdathordozóSzámítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot rögzítik. Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, de ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.
AlakA kiadvány lehet álló vagy fekvő formátum.
Álló borítékA rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték).
Álló formátumÁlló téglalap alakú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány.
ÁrajánlatAz árajánlatkérés szerint elvégzett nyomdai műveleti és anyaganalízis alapján adott ár- és határidő-ajánlat.
Átdolgozott kiadásEgy már korábban megjelent mű módosított szövegű kiadása.
Átfutási időA kiadvány megrendelésétől a megrendelő igénye szerinti helyre történő szállításáig tartó időintervallum, napokban, hetekben vagy hónapokban kifejezve.
BeakasztásA könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).
Behúzott mellékletA kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.
BekötésA kiadványba a belívtől eltérő minőségű ívek bekötése különböző formában, különböző helyekre lehetséges, amely az előállítási költségeket is módosíthatja.
BélelésÁltalában a borítékoknál használnak bélelést.
BelívA könyv jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység
BiegelésHajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják
BrosúraKönyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet
CímnegyedA könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második az üres oldal, a harmadik a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal.
CímoldalA könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt és a kiadót vagy emblémáját (ha van) tünteti fel.
CMYKNégyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
CromalinSzínbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző "nyomat".
DiapozitívKéperedeti.
Digitális proofAdathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.
Direkt színSzínminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.
Dombornyomás(Réz) domborvésetről vagy (cink) kliséről préseléssel készített nyomat.
Egyenkénti csomagolásA kész kiadvány egyesével nylon-zacskóba csomagolható. Amennyiben ezt kéri, kérjük jelölje meg a megrendelésnél.
Ellenőrző nyomat, korrektúra1. A tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív.
ElőzékKeménytáblás könyveknél a könyvtestet a táblához rögzítő - a belíveknél magasabb grammsúlyú (rendszerint 120-150 grammos) papírból készülő, általában nyomatlan - lappár.
Eredeti anyagSzövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra; Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet
ÉlmetszésA körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.
ÉlőfejA szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.
FájlformátumLényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.
FedélPuhafedelű (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt - borítója
FejezetcímoldalEgy fejezet címét tartalmazó oldal - megrendelői utasítás hiányában - minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag.
Fekvő borítékHagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték.
Fekvő formátumFekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány.
FelhasználásEgyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.
FelületkezelésFóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
FémfóliázásA kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerző nevét, a mű címét vagy egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik be a fedélbe.
Festék tartósságaEgyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.
FlexoMagasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.
Fóliázás, lakkozásFelületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyag szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
Forma-lakkozás, -fóliázásFelületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.
ForrásfájlA kiadvány eredeti (első) számítástechnikai feldolgozási formátuma.
FüggelékEgy könyvnek a főszöveget követő, azt kiegészítő része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb - a főszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhető - szövegeket, dokumentumokat tartalmaz.
FülA védőborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá.
FüzetKönyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: brosúra
GerincA kiadvány ragasztott oldala. Könyv esetén a szerző nevét, a címét, a kötetszámot és a kiadó emblémáját szokás feltüntetni rajta. Folyóirat esetén általában a cím, évfolyam, megjelenési szám kerül rá.
Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmű könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül.
Göngyölt hajtásA bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott.
GrammsúlyA papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.
HajtásEgyszeri hajtás - 4 oldalra - meghajtott ív.
HajtogatásA kinyomott íveket a kiadvány végső méretére kell hajtogatni.
HibajegyzékKülönálló lap, amelyen a kiadvány nyomtatási hibáinak helyesbítése található. A könyv eredeti vagy újabb kiadásakor mellékelik a könyvhöz, egyes esetekben bekötik, máskor csak behúzzák a kiadványba.
Impresszum (kolofon)A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.
ImprimatúraNyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról.
InzertA könyvhöz tartozó, de kötészetileg önálló melléklet.
IRIS-proofAz adathordozóról készített színes próbanyomat közelítően mutatja a színeket, a nyomtatásnál nem tekinthető mérvadónak. Más néven digitális proof.
IrkafűzésA kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb - a papír vastagságától függően - 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható.
ISBN számKönyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.
ISSN számIdőszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.
Ív1 ív papír = 16 oldal (meghajtva)
Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás
JPEG formátumAlkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.
KapitálisKeménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag; oromszegő.
Kartonált könyvPuhafedelű könyv, borítója kartonból készül.
KasírozásPapírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.
KékkópiaA felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenõrizhető rajta.
Keménytáblás könyvOlyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 - 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással.
KépfelbontásA nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.
KereszthajtásA kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.
Két hosszanti (paralel) hajtásA papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).
KifutóA papír széleit (a vágott méretet) elérő kép vagy tónus.
KilövésA kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.
KódszámA megrendelő által megadott egyéni termékkód.
KolofonA kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.
KorrektúralevonatA kézirat szedett (általában tördelt) formája, amelyen a javítások elvégezhetők.
KönyvjelzőA könyv körülvágott méreténél valamivel alacsonyabb és jelentősen keskenyebb, 120-180 grammsúly közötti, egy vagy több színnel nyomott papír. A könyv rövid ismertetését vagy reklámot szoktak elhelyezni rajta a kiadók.
KönyvjelzőszalagA sapka és az oromszegő közé ragasztott szalag. Színe többnyire megegyezek az oromszegő színével.
KötegelésA nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása.
Köteles példányA nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból 12-18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik.
KötészetNyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.
Kötészeti lemezKemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.
LakkozásFelületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
LehúzódásNyomaton a festék elkenődése.
LeporellóhajtásOlyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.
LevilágításNyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése.
LWCMinimális fatartalmú papírtekercses kiszerelésben rotációs nyomtatáshoz.
MagasnyomtatásHagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma.
Megjelenés gyakoriságaKérjük adja meg, hogy az Ön által megrendelt termék milyen gyakran jelenik meg: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg időszakos kiadvány (periodika).
Melléklet elhelyezéseA kötött könyveknél a belív után vagy az ívek közé elhelyezett 4-8 vagy magasabb oldalszámú, általában a belív papírjánál jobb minőségű papírra készülő ívegységek.
MélynyomtatásA nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra.
MontírozásOldalfilmeknek - a nyomólemez méretével egyező - hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően
Munka megnevezéseAz Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.
Műnyomó papírKrétázott, simított papír - főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.
Negatív filmNegatív nyomtatási eljáráshoz szükséges film.
Négyszínnyomás (CMYK)A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
Nyers méretA nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét.
Nyomdai alapszínekA 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK.
NyomtatásTöbbféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás. A papírt lehet színén (Schöndruck) ill. fonákán (Wiederdruck) nyomni.
Ofszet nyomtatásSíknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.
Ofszet papírMázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására.
OltárhajtásKétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.
OromszegőKeménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.
PaginaOldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el.
PalettaMás néven: raklap.
PalettamagasságKérjük adja meg a paletta magasságát, mert különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni.
PántolásA nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása.
PapírfajtaA nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.
PapírméretA papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.
PapírnévAz egyes papírok - gyártók által adott - fantázianeve.
PapírtípusA nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.
Paralel hajtásA papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).
Páratlan oldalPáratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal.
PárnázásKötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos.
Páros oldalPáros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal.
PasszerA raszterpontok illeszkedése a nyomaton.
PasszerhibaNyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást.
PauszCsak szöveget tartalmazó kiadványok esetében alkalmas másolóeredeti, a nyomólemez készítéshez.
PDF formátumNagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag.
PéldányszámA kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.
PerforálásA papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Pozitív filmPozitív nyomtatási eljárásnál lemezmásoláshoz szükséges nyomdai film.
Precíziós beragasztásA kiadvány egy meghatározott, pontosan kijelölt helyére történő beragasztás.
RagasztókötésPuhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Ragasztott mellékletA kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet.
RaklappántolásA raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal.
RaszterFotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.
RGB-színekAdditív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.
RiccelésÖntapadó címke olyan körülvágása, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.
Saját borítóA belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos.
SapkázásKeménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír.
SC papírFatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedő (alacsony) grammatúrával.
Speciális méretBármely, a szabványtól különböző méret.
Spirálkötés/spirálozásKiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).
StancolásEgyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
TáblaKemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.
TáblaborítóKeménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.
Tekercs / rotációs nyomásA papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra.
TerjedelemA kiadvány összes számozott oldalának mennyisége.
Térképlap méreteAmennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni.
Tördelt levonatA tördelési, szerkesztési előírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.
UtcaregiszterAmennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, ahhoz tartozhat utcanévjegyzék, más néven utcaregiszter.
Ügyintéző neveKérjük adja meg az Önök ügyintézőjének nevét.
VágójelA vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.
Vágott méretA kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.
Vasalt sarokKülönleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák.
Védőborító / envelopA kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán.
VerziószámA nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma.
VízjelA papírgyártáskor a papírba elhelyezett (például: márka, cég) jel, mely a papíron fény felé átnézve látható.
Volumenizált papírPapírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál.
VonalkódLézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.
WerkSzínes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes.
ZsugorfóliázásA nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.
Print Friendly, PDF & Email